Pro rodiče

Pro rodiče

  •  
    Kluby maminek

    Maminky (nejen) na mateřské se scházejí i se svými nemluvňátky, batolaty a předškolními dětmi už od roku 1994. Ze začátku se konala setkání jednou, později dvakrát za měsíc, ve Zlíně. Setkání jsou určena pro vzájemné sdílení maminek, vyměňování zkušeností a vzdělávání (přednášky). Náplní jsou také společné činnosti maminek s dětmi (vycházky, tvoření, zpívání apod.).

    Náplně setkání:

    Společné tvoření - adventní věnce, vánoční a velikonoční ozdoby, dárky, karnevalové masky, sypaná batika, výrobky z přírodních materiálů, suchá vazba, voňavé panenky z ovčího rouna, zdobení perníčků, tvoření s dětmi a pro děti.

    Péče o zdraví - návštěva rehabilitační pracovnice, pedikérky, povídání o masážích, zdravé výživě, vitamínech, návštěva kadeřnice a kosmetičky.

    Jak vytvářet milý domov - sváteční prostírání, velikonoční a vánoční výzdoba, zvyky a tradice, prožívání adventu a Vánoc, postní doby a Velikonoc.

    Vzdělávání - přednášky s besedami na různá témata (životní hodnoty, zdravé sebevědomí a sebepřijetí, rozdíly mezi mužem a ženou, výchova dětí, poslání ženy v manželství a v rodině, sourozenecké vztahy, komunikace mezi partnery, krize v manželství, sexualita, plánování rodiny, zralost dítěte při nástupu do školy, děti a hudba ...) - některé z nich vedou lektoři Centra, jiné psychologové, pedagogové, sociální pracovnice apod.


    Návštěvy zajímavých hostů - sestra z rehabilitačního stacionáře,  pracovnice dětského krizového centra, rodiče - pěstouni aj.

    Vzájemné sdílení - na téma prázdniny, oblíbené knihy, prožívání mateřské dovolené, hledání zaměstnání, vaření a pečení, vztahy v rodině.

    Společné vycházky, pikniky ...

    V současné době fungují v rámci CPR tyto kluby maminek:

     
    Klub maminek Bohuslavice
    Setkání probíhají od února 2012 v klubovně nad tělocvičnou ve středy v 15.30 hodin. Kontakt na vedoucí klubu: [email protected]

    Klub maminek Otrokovice
    Maminky se scházejí od roku 2002 v prostorách pod novým kostelem v Otrokovicích každé úterý od 9 hodin.

    Klub maminek Zlín
    Setkání probíhají v Klubu Pod kánoí každé úterý dopoledne.

    Další informace na e-mailu: [email protected] nebo na telefonu 732 376 193. 


    Klub maminek Zlín je podporován Fondem pro-rodinných aktivit Statutárního města Zlína.

  •  
    Letní pobyty

    Každé léto pořádáme oblíbené turnusy pobytů pro maminky s dětmi. Momentálně se pobyty neuskuteční, pořád hledáme vhodné možnosti.

  • Family Point Zlín

    Family Point je bezbariérový prostor přátelský rodině. Na zlínském kontaktním Family Pointu najdete vše potřebné pro péči o dítě.

    Během otevírací doby je vám k dispozici pracovník, který vám poskytne informace pro podporu rodinného života nebo vám může pomoci v situaci, se kterou si nevíte rady.

    Pravidelně také informujeme o aktuálním dění, připravujeme Akce pro veřejnost, besedy, přednášky, workshopy a další zajímavý program.

    Internetové stránky zlínského Family Pointu: https://zlin.familypoint.cz/

  •  
    Kurz Efektivního rodičovství
    Přejete si, aby z Vašeho dítěte vyrostl samostatný a zodpovědný člověk se zdravou sebeúctou?
    Nechcete vychovávat své děti převážně pomocí příkazů, zákazů, odměn a trestů?
    Chcete naučit zvládat sourozenecké hádky, problémy s jídlem, dodržováním pravidel a řádu?
    Trápí vás dětský hněv a vzdor a špatná komunikace v rodině?


    Pokud jste odpověděli alespoň jednou „ano", pak je tento kurz určen právě vám.

    Kurz Efektivního rodičovství je určen pro rodiče dětí různého věku. Skládá se z osmi 2,5 hodinových lekcí. Náplní jednotlivých setkání jsou přednášky, diskuze a nácvik praktických dovedností ze života. Samozřejmostí je bezpečné a důvěrné prostředí a individuální přístup. Je lepší, když kurz navštěvují oba rodiče, ale není to podmínkou. Kapacita kurzu je max. 12 osob.

    Co se v kurzu naučíte

    - základní komunikační techniky
    - dovednosti naslouchání a sdělování
    - jak své děti povzbuzovat a motivovat
    - jak dětem nastavovat smysluplné hranice
    - rozlišovat příčiny nevhodného chování dětí a pracovat s nimi
    - pracovat s emocemi
    - zlepšíte své rodičovské kompetence a tím posílíte svou sebedůvěru a jistotu v jedné z nejnáročnějších životních rolí - rodičovství.
     V případě, že máte o kurz zájem, napište nám na e-mail [email protected] .
     
  •  
    Kurz Výchova dětí

    Jste rodič, nevlastní rodič nebo se staráte o jedno nebo více dětí od 0 do 10 let?
    Máte dobré znalosti a dovednosti pro výchovu dětí, nebo je naopak postrádáte?
    Čekáte své první miminko?
    Chtěli byste, abyste jako rodina fungovali co nejlépe?
    Pak je kurz určen právě Vám.

    Kurz je pro rodiče dětí ve věku od 0 do 10 let. Skládá se z pěti nebo deseti setkání v příjemném prostředí, kde si můžete na chvíli odpočinout a seznámit se s dalšími rodiči, kteří zažívají podobné boje jako Vy. V rámci kurzu uslyšíte poutavé přednášky o důležitých tématech výchovy plné praktických rad a nápadů. Důležitou částí je i diskuse s ostatními rodiči nad zadaným tématem - ač už se jedná o váš přístup, jejich dobré nápady nebo jen sdílení strastí a radostí rodičovství.

    Jak kurz probíhá

    Kurz je rozdělen do pěti nebo deseti týdnů, podle toho jsou promluvy dvě nebo jen jedna. Přinesou mnoho praktických principů, příběhů ze života, vtipných citátů, nečekaných statistik i inspirativních nápadů. Kurz je založen na křesťanském pojetí lásky, ale je určen i rodičům z necírkevního prostředí.
      
    Jádrem setkání jsou cvičení v příručkách, kterými je promluva proložena. Tato cvičení vás povedou k hlubší diskusi s ostatními rodiči - zjistíte, že v tom nejste sami, a možná se inspirujete dobrými nápady ostatních. V pozadí hraje hudba a během cvičení se podává káva nebo čaj a zákusek.

    Na konci každého setkání dostanete domácí cvičení, které byste do příště měli udělat. Domácí cvičení nikdo nekontroluje, je čistě jen pro vás. Cvičení vám má napomoci pokračovat v započatých rozhovorech i doma, ač už Váš partner na kurz chodí nebo ne...

    Aktuálně není vypsán konkrétní termín. V případě, že máte o kurz zájem, napište nám na e-mail [email protected] a v případě zájmu více lidí ho pro vás rádi uspořádáme.

  • Kurz Výchova teenagerů

    Jste rodič, nevlastní rodič nebo se staráte o jednoho nebo více teenagerů od 11 do 18 let?
    Máte dobré znalosti a dovednosti pro výchovu dětí, nebo je naopak postrádáte?
    Chtěli byste, abyste jako rodina fungovali co nejlépe?

    Pokud jste na jakoukoli z těchto otázek odpověděli "ano", pak je tento kurz právě pro vás. Skládá se z pěti tematických odpoledních setkání v příjemném prostředí, kde si můžete na chvíli odpočinout a seznámit se s dalšími rodiči, kteří zažívají podobné boje jako Vy.

    K teenagerům nedostáváme návod k použití. Jediná role, ve které jsme v životě nenahraditelní, je role rodiče. Témata kurzu se zaměřují na růst v zodpovědnosti, budování charakteru, komunikaci a řešení konfliktů i na předávání zdravých hodnot, a jsou velmi praktické. Zábavnou a poučnou formou se dozvíte, jak s teenagery lépe komunikovat. Méně se hádat a více jim rozumět, naplňovat jejich potřeby, ale zároveň nastavovat hranice. Jak pracovat s emocemi a správně se rozhodovat.

    Jak kurz probíhá

    Kurz probíhá v odpoledních hodinách v sále Centra pro rodinu Zlín. Součástí jsou poutavé přednášky o důležitých tématech výchovy teenagerů od 11 do 18 let plné praktických rad a nápadů a následná komunikace v menší skupince, o kterou pečuje moderátor. Během kurzu je podáváno drobné občerstvení. Kurz pořádáme ve spolupráci s nadačním fondem Credo.

    Pokud vás téma kurzu zaujalo, napište nám na [email protected]. Zařadíme vás mezi zájemce a jakmile budeme kurz otevírat, ozveme se vám.

    Témata kurzu:

    Sledovat dlouhodobý cíl

    Naplňovat potřeby teenagerů

    Nastavovat hranice

    Podporovat zdravý emocionální vývoj

    Pomoci teenagerům k dobrým rozhodnutím

     

     

  •  
    Vzdělávání maminek na rodičovské dovolené

    V rámci projektu „Zvýšení zaměstnanosti osob pečujících o malé děti" nabízíme ve spolupráci s Hospodářskou komorou Zlínského kraje vzdělávání maminek na mateřské a rodičovské dovolené, které se budou brzy vracet na trh práce. Maminky mohou využít bezplatné poradenství, nebo vzdělávání a pomoc při zprostředkování zaměstnání. Aktivity projektu probíhají v prostorách Centra pro rodinu pravidelně každé pondělí od 9 hodin. V rámci kurzu nabízíme bezplatné hlídání dětí.

    Aktivity projektu:
    Motivace a aktivizace účastníků
    (aktivity vedoucí k získání sebedůvěry, osobní zodpovědnosti v rodině a na pracovišti, dovednosti time management, posílení rovnováhy životních rolí)

    Kompetence pro trh práce
    (aktivity vedoucí ke zlepšení orientace na trhu práce, sebejistoty při výběrovém řízení, k cílevědomému hledání zaměstnání)

    Pracovní psychodiagnostika

    Rekvalifikace

    * Pracovní praxe

    PC gramotnost
    (vzdělávání v oblasti MS Word, MS Excel, Internet, Outlook, práce s tabletem a chytrým telefonem)

    V případě zájmu o účast na projektu nás kontaktujte:
    Ing. Magdalena Horká, tel. 728 990 937, [email protected]
    Hanka Červenková, tel. 608 828 836, [email protected]

     

  •  
    Jak být dobrým partnerem a rodičem (příprava rodičů na křest dítěte)

    Příprava rodičů na křest dítěte, obsahuje dvě setkání se zajímavými tématy - Víra a vztah k Bohu v rodině a Budujeme trvalý partnerský vztah. Přípravu vedou vyškolené manželské lektorské páry.

    Setkání se konají jedenkrát za měsíc v přednáškovém sále Centra pro rodinu Zlín nebo přímo v rodině manželů lektorů. Pokud je to možné, přijďte, prosíme, bez dítěte. Pokud vám to usnadní vaši situaci, přijeďte s někým blízkým, kdo vám děťátko pohlídá a během setkání můžete využít herničky, která sousedí s přednáškovým sálem.

    Na přípravu je potřeba se přihlásit, přihlašovací formulář naleznete v sekci "Chci se přihlásit".

    Více informací získáte na e-mailu [email protected]